Tour 6: 12-Daagse doopsgezinde reis naar Kiev, Odessa en de voormalige mennonietenkolonies in Oekraïne, 6 t/m 17 september 2016.
We bezoeken de hoofdstad Kiev met zijn beroemde kloosters, de voormalige mennonietenkolonies Chortitza en Molotschna en de havenstad Odessa.
Oekraïne is een land met een rijk cultureel verleden en hoofdstad Kiev als het bruisende hart. Vanaf 1789 emigreerden mennonieten uit Gdansk en omgeving naar Oekraïne, op uitnodiging van tsarina Catharina de Grote. Hun voornaamste drijfveer was hernieuwde geloofsvrijheid en meer landbouwgrond te vinden. Ze vestigden zich in Chortitza, de moederkolonie aan de Dnjepr nabij het huidige Zaporozhye. Later? kwamen er andere kolonies bij zoals Molotschna. De Russische revolutie van 1917 luidde langzaam maar zeker het einde in van de mennonietencultuur in Oekraïne.
Op deze reis gaan we op zoek naar de erfenis van deze ooit rijk bloeiende mennonietencultuur. We proberen inzicht te krijgen in wat deze mensen dreef en in hun verwachtingen, waarden en dromen. Naast de geschiedenis ligt ook een focus op het heden: we bezoeken een aantal sociale hulpprojecten van internationale mennonite organisaties als Mennonite Central Committee, Meda e.a. Deze organisaties hebben zich in de afgelopen 15 jaar het lot van de arme bevolking in het vroegere mennonietengebied aangetrokken en proberen met woord en daad de levensstandaard van de allerarmsten te verhogen.
De gespannen situatie in Oost-Oekraïne is zodanig tot rust gekomen dat we veilig kunnen reizen naar de gebieden van de vroegere mennonietenkolonies, die overigens buiten de betwiste zone in Oost-Oekraïne liggen. Volgens de informatie van lokale contactpersonen keren vluchtelingen terug naar huis en pakken ze hun normale leven weer op. Voor de gebieden en steden die wij bezoeken geldt geen negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook alle Amerikaanse Mennonite reisorganisaties bieden intussen weer hun reizen naar de mennonietenkolonies in Oekraïne aan.
Dag 1. Dinsdag 6 september 2016. Vlucht naar Kiev
We verzamelen in de ochtend op Schiphol voor onze vlucht naar Kiev. Kiev ligt aan de rivier Dnjepr en biedt naast de historische Russisch-orthodoxe kerken en kloosters een modern centrum met een druk uitgaansleven. We blijven 3 nachten in Kiev.
Dag 2. Kiev
Vandaag verkennen we het centrum van Kiev. Een rit met de uit de Sovjet tijd daterende metro systeem is hierbij een must. Via een lange roltrap komen we boven op het centrale plein Maidan Nezalezhnosti. Dit plein was in 2004 het centrum van de Oranjerevolutie en in 2014 vonden hier de protesten tegen de toenmalige dictator plaats. We bewonderen de 11e eeuwse St. Sofia-kathedraal en de blauwe St. Michael Gouden Dom kathedraal. We lopen verder langs de Andrewstraat, een kunstenaarsstraat vol met originele huisjes en kunstwinkeltjes. Onderweg passeren we de St. Andrewkathedraal en genieten we van het uitzicht over de Dnjepr. De Andrewstraat eindigt in het lager gelegen stadsdeel Podil met het Tsjernobyl museum. De tentoonstelling geeft ons een beeld van de gebeurtenissen in 1986 in Tsjernobyl en de enorme gevolgen die de melt-down voor de wereld had. De metro brengt ons weer terug naar het hotel.
Dag 3. Kiev
Net buiten het oude centrum van Kiev ligt het Holenklooster, Pecherska Lavra, versierd met tientallen gouden koepels. Een Lavra is een Russisch-orthodox hoofdklooster en als zodanig een belangrijk bedevaartsoord. Het complex stamt uit de 11e eeuw en wordt nog steeds druk gebruikt. Het ligt fraai op de hooggelegen rechteroever van de Dnjepr en is verdeeld in een boven en beneden klooster. Het bovenklooster is staatseigendom en ingericht als museum; het onderklooster wordt nog bewoond door Russisch-orthodoxe monniken. Onder de goed onderhouden kloostergebouwen bevindt zich een gangenstelsel waarin tientallen monniks-mummies te zien zijn bij kaarslicht. Niet ver van Pecherska Lavra ligt het Rodina Mat monument, een imposant overblijfsel uit de Sovjettijd en vooral interessant als symbool van een voorbij tijdperk. Het 62 meter hoge standbeeld van een vrouwelijke overwinnaar, ‘de Moeder der Natie’ is een eerbetoon aan de miljoenen Oekraïense slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en doet denken aan het vrijheidsbeeld in New York.
Dag 4. Trein van Kiev naar Dnjepropretovsk en Zaporozhye
Vandaag staan we vroeg op en nemen we om 7.15 uur de trein van Kiev naar Dnjepropretovsk. De reis duurt ongeveer 6 uur. We laten het glooiende Oekraïense landschap aan ons voorbijglijden en genieten van de uitzichten. In Dnjepropretovsk worden we opgehaald door onze bus en rijden we door naar Zaporozhye. Halverwege stoppen we bij de boerderij van de Canadees Ken Hooge. Ken heeft één van de grootste boerderijen van Canada opgezet en is na zijn pensionering verder gaan boeren in de Oekraïne met als doel de lokale bevolking te helpen. In samenwerking met een Amerikaanse Mennonite hulporganisatie heeft hij een leer-werk boerderij opgezet voor wezen uit Zaporozhye. We logeren 4 nachten in het 4-sterren Intourist hotel in Zaporozhye.
Dag 5. ?De Chortitza kolonie
De stad Zaporozhye bevindt zich in het centrum van het gebied van de voormalige mennonietenkolonies Chortitza en Molotschna. Allebei de kolonies kunnen vanuit Zaporozhye bereikt worden. Vandaag bezoeken we Chortitza en met name het dorp Rosental. Hier kwamen de eerste doopsgezinde kolonisten in 1789 bijeen onder legendarische 1000-jaar oude eik. Ook vinden we hier nog een aantal gebouwen van mennonieten oorsprong zoals huizen, scholen en fabrieken, alles duidelijk te herkennen en te onderscheiden van de omringende Russische gebouwen.
Dag 6. Kerkdienst en rondvaart op de Dnjepr
We wonen een kerkdienst bij van één van de twee doopsgezinde gemeentes in Zaporozhye. In de middag maken we een boottocht over de Dnjepr om het Chortitza eiland heen. Voordat de Mennonieten naar het Chortitza eiland kwamen, hadden de Kozakken hier eeuwenlang een vesting. Een replica van deze vesting en het Kozakken museum zijn belangrijke toeristische trekpleisters geworden op het eiland.
Dag 7. Zaporozhye
Vandaag gaan we op bezoek bij de vestiging van MCC, het Mennonite Central Committee, in Zaporozhye. MCC probeert via lokale partners sociale hulp te bieden aan de allerarmsten in deze stad en omgeving. We zullen ook hun hulpprojecten bezoeken.
Dag 8. De Molotschna kolonie
Het is ongeveer 2 uur rijden naar Halbstadt (nu: Molochansk) in de Molochna. We worden verwelkomd in het Mennonite Center, een lokaal hulpcenter van de Mennonite Brethern kerk uit Canada. Hier ontmoeten we onze gids die ons voor de rest van de dag begeleidt en gebruiken we de lunch. We bezoeken dorpjes als Gnadenfeld, Waldheim, Alexanderwohl, Tiege en Ohrloff. Aan het eind van de dag reizen we door richting Odessa. We overnachten halverwege in de stad Khakovka.
Dag 9. Meda en Odessa
Vandaag vervolgen we onze reis naar Odessa. Onderweg bezoeken we landbouwprojecten van Meda, Mennonite Economic Development Associates, een organisatie van Mennonite ondernemers die over de hele wereld de levensstandaard van de allerarmsten probeert te verhogen middels het aanleren van land- en tuinbouwtechnieken. Ook in Oekraïne hebben ze enkele projecten lopen. Aan het einde van de middag komen we in Odessa aan. Hier blijven we 3 nachten.
Dag 10. Odessa
Odessa is met zijn mediterrane klimaat en ligging aan de Zwarte Zee een stad waar het goed toeven is. In de zomer en najaar is het centrum bruisend en sfeervol met veel terrasjes en flanerende mensen, leuke winkels en markten. Odessa is een stad waar alles te voet kan worden afgelegd en daarom verkennen we Odessa al wandelend. We lopen o.a. naar de beroemde Potemkin Steps, de trap die van de haven naar de oude stad voert. In de middag is er vrije tijd en in de avond bezoeken we zo mogelijk een opera in het Odessa Opera House.
Dag 11. Odessa
Odessa heeft vele interessante musea. We bezoeken het Odessa Museum of Western and Eastern Art, waar ook vele Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien zijn, o.a. van Frans Hals.
In de middag is er ruimte voor vrije tijd.
Dag 12. Terugreis
Vanuit Odessa vliegen we terug naar Amsterdam met een overstap in Kiev.
Reisleiding:
De reisleiding is in handen van Ayold Fanoy. Ayold is theoloog en afgestudeerd aan het doopsgezinde seminarium in Amsterdam. Vanuit zijn interesse voor de doopsgezinde geschiedenis heeft hij zich toegelegd op het organiseren van thema reizen voor zowel Nederlandse als Amerikaanse en Canadese doopsgezinden, onder de naam Mennonite Heritage Tours. Ayold heeft al diverse doperse reizen georganiseerd en begeleid, o.a. in 2015 naar het Mennonite World Congres in Pennsylvania.
Reissom:
- 1850 per persoon op basis van 2 personen per kamer en halfpension.
- 1-Persoonskamer toeslag: 285.
De reissom is inclusief:
- Vliegreis, heen Amsterdam - Kiev; terug: Odessa - Kiev - Amsterdam.
- Alle vervoer ter plaatse.
- 11 overnachtingen in drie- en viersterren hotels.
- Alle toegang tot genoemde musea en excursies.
- Nederlandse reisleiding, lokale Engels of Duits sprekende gidsen.
- Ontbijt en diner.
De reissom is exclusief:
- Drankjes bij de maaltijden.
- Lunches.
- Reis- en annuleringsverzekering.
Opgave:
Klik hier voor het opgaveformulier.
Extra info:
De groepsgrootte bedraagt minimaal 12 en maximaal 25 deelnemers.
Om optimaal van deze reis te kunnen genieten is het belangrijk dat deelnemers redelijk goed ter been zijn en een stadswandeling van zo'n 3 kilometer kunnen volbrengen. Neem bij twijfel even contact op met Ayold Fanoy.
Voor Oekraïne is geen visum nodig, alleen een paspoort dat tot 3 maanden na afloop van de reis geldig is.
Voor meer informatie over de reis kunt u terecht bij Ayold Fanoy, telefoon 023-5286036, e-mail: inffgPdo@mennoniteheritagetourH0kas.eu of ayoldfanoCKYEy@gmaiJN66l.com
Betaling: uw opgave zal worden bevestigd na ontvangst van het opgaveformulier en een aanbetaling van 350 euro p.p. op rekeningnummer NL46 INGB 0665810296 ten name van A.P.R. Fanoy te Heemstede. Het resterende bedrag dient uiterlijk 1 juni 2016 te zijn overgemaakt.
Annuleringsvoorwaarden: Bij annulering tot 75 dagen van te voren: volledige teruggave minus 50 euro~ 75 tot 60 dagen: 20% van de reissom is verschuldigd~ 60 tot 30 dagen: 50% van de reissom is verschuldigd~ 30 tot 8 dagen: 75% van de reissom is verschuldigd~ 7 dagen of korter: de gehele reissom is verschuldigd.